Gratis levering vanaf €120 en 30 dagen gratis retourneren
Zweeds design & kwaliteit
Gemiddelde beoordeling van 4.6 en meer dan 720.000 reviews

Hoe kies je de beste tussenlaag

15 november 2024

Een isolerende en verwarmende tussenlaag kan het verschil maken tijdens activiteiten in koud weer. Of je nu de paden op gaat, de hellingen op gaat of gewoon plezier gaat maken in de sneeuw, de juiste tussenlaag is je geheime wapen tegen de kou. Maar welke tussenlaag moet je kiezen? Dit hangt af van je lichaamstemperatuur, de activiteit die je gaat doen en de weersomstandigheden. Laten we de verschillende tussenlaagalternatieven eens nader bekijken.

Wat is een tussenlaag?

De tussenlaag is een essentieel onderdeel van het laagjessysteem dat bij outdooractiviteiten wordt gebruikt om warm te blijven en beschermd te zijn tegen de elementen. De belangrijkste taak van de tussenlaag, die zich tussen de basislaag en de buitenlaag bevindt, is isolatie bieden door lichaamswarmte vast te houden. Dit helpt je warm te houden in koude omstandigheden.

Een tussenlaag houdt je niet alleen warm, maar helpt ook om vocht te reguleren. Zweet wordt van je basislaag afgevoerd en kan verdampen, zodat je droog en comfortabel blijft tijdens fysieke activiteiten.

Bij het kiezen van een tussenlaag is de pasvorm van groot belang. Als je tussenlaag te strak zit, kan deze je bewegingsvrijheid beperken en de isolatie samendrukken, waardoor deze minder goed lucht vasthoudt en je warm houdt. Aan de andere kant, als je tussenlaag te los zit, kunnen er gaten ontstaan waardoor koude lucht kan binnensijpelen, wat het doel van het dragen ervan tenietdoet.

Verschillende tussenlaagmaterialen

Fleece

Fleece is perfect voor milde tot matige dagen waarop je droog en warm moet blijven. Het is met name geschikt voor activiteiten met een hoge intensiteit waarbij je je in het zweet werkt en ademend vermogen en vochtafvoer nodig hebt. In zeer koude omstandigheden kan de dikte die nodig is voor voldoende warmte echter onhandig worden en de bewegingsvrijheid beperken.

Voordelen

  • Ademend: laat vocht ontsnappen en houdt je droog.

  • Sneldrogend: droogt snel zodat je geen koud en klam gevoel krijgt.

  • Duurzaam: het is goed bestand tegen veelvuldig gebruik en wassen.

Nadelen

  • Minder windbestendig: mogelijk een extra winddichte laag nodig in winderige omstandigheden.

  • Moeilijker dan andere opties: kan minder comprimeerbaar zijn en meer ruimte innemen in je rugzak.

Donsisolatie

Donsisolatie is de warmste optie met de minste bulk, waardoor het een uitstekende keuze is voor activiteiten in koud weer. Door de samendrukbaarheid is hij perfect om in te pakken, dus ideaal voor koude skitochten, backpacken, wandelen op grote hoogte en activiteiten met een lage intensiteit. Het is echter niet zo effectief in natte omstandigheden, omdat het dons samenklontert als het nat is en zijn isolerende eigenschappen verliest.

Voordelen

  • Uitstekende verhouding tussen warmte en gewicht: biedt aanzienlijke warmte zonder veel gewicht toe te voegen.

  • Hoog samendrukbaar: klein opvouwbaar, waardoor je het gemakkelijk in je rugzak kunt stoppen.

Cons

  • Less insulating when wet: Down loses its insulating properties when it gets wet, which can be a drawback in damp conditions.

  • Requires more care: Needs careful handling and maintenance to retain its loft and effectiveness.

Synthetische isolatie

Synthetische isolatie is voor natte en koude dagen. Het is wat volumineuzer dan dons, maar heeft nog steeds een hogere warmte-gewichtsverhouding dan fleece, waardoor het een veelzijdige optie is voor activiteiten als skiën en snowboarden. Het vermogen om warmte vast te houden als het nat is en de sneldrogende eigenschappen maken het een betrouwbare keuze in onvoorspelbaar weer.

Voordelen

  • Houdt warmte vast als het nat is: in tegenstelling tot dons behoudt synthetische isolatie zijn isolerende vermogen zelfs als het vochtig is.

  • Ademend: laat vocht ontsnappen, zodat je droog en comfortabel blijft.

  • Sneldrogend: droogt sneller dan dons, waardoor je geen koud en klam gevoel krijgt.

Nadelen

  • Zwaarder en omvangrijker dan dons: hoewel het goed isoleert, is het zwaarder en omvangrijker dan dons.

  • Minder samendrukbaar: neemt meer ruimte in in je rugzak in vergelijking met donsisolatie.

Eigenschappen tussenlaag om op te letten

Let bij het kiezen van een tussenlaag op de volgende kenmerken om comfort, functionaliteit en veelzijdigheid te garanderen:

Duimgaten: deze zorgen ervoor dat je mouwen niet omhoog gaan zitten als je laagjes draagt en maken het makkelijker om een jack over je tussenlaag aan te trekken.

Capuchons: tussenlaagcapuchons kunnen extra warmte en isolatie bieden voor je hoofd en nek. Ze kunnen echter lomp aanvoelen als je shelljas ook een capuchon heeft, waardoor tussenlagen zonder capuchon handiger zijn om in laagjes te dragen. Bovendien zijn tussenlaagcapuchons zelden geschikt voor helmen en kunnen ze in de weg zitten tijdens het skiën, snowboarden of fietsen.

Stretch: zorg ervoor dat je tussenlaag rekbaar is, vooral rond de schouders, zodat je vrij kunt bewegen.

Glad oppervlak: door het gladde oppervlak glijden je lagen er gemakkelijk overheen zonder dat ze aan elkaar blijven plakken.

Diversiteit: kies voor tussenlagen die als buitenlaag kunnen dienen als het zacht weer is.

Ritsen: tussenlagen met halve ritssluiting zijn geweldig als je extra ventilatie nodig hebt zonder de hele laag uit te hoeven trekken. Tussenlagen met volledige ritssluiting zijn handig om snel uit te trekken of aan te trekken tijdens je activiteiten.

Bodywarmers: bodywarmers bieden warmte voor je kern terwijl je armen meer bewegingsvrijheid hebben.

Lengte: langere zomen voorkomen dat de tussenlaag omhoog komt en dat er koude lucht in je lagen komt.

Recommended articles

Welke basislaag moet je kiezen?

Wat te dragen tijdens het skiën

De gids voor het lagensysteem

Dit venster sluiten