Gratis levering vanaf €100 en verlengd retourneren tot 31/01/25
Zweeds design & kwaliteit
Gemiddelde beoordeling van 4.6 en meer dan 670.000 reviews
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Wat te dragen tijdens het skiën

29 november 2023

Bereid je je voor op een opwindende dag op de piste? Of je nu een doorgewinterde skiër bent of voor het eerst de bergen in gaat, weten hoe je je op de juiste manier moet kleden is van essentieel belang voor een comfortabele en plezierige ervaring. In deze uitgebreide gids vertellen we je over de essentiële elementen van skikleding, zodat je warm en droog blijft en klaar bent om die ongerepte afdalingen te maken.

Laagjes voor skiën en snowboarden

Er is niet één oplossing voor alle scenario's als het gaat om je kleden voor de piste. De temperatuur en weersomstandigheden kunnen sterk verschillen afhankelijk van je locatie. Bovendien varieert je activiteitsniveau gedurende de dag. In de skilift heb je het misschien koud als je stilzit, maar tijdens het afdalen verhoogt je hartslag en activiteitsniveau, waardoor je je warm en bezweet voelt. Het belangrijkste is om je in lagen te kleden. Vervolgens kun je je lichaamstemperatuur in verschillende omstandigheden regelen door lagen toe te voegen en uit te trekken.

Basislaag

De basislaag biedt warmte, maar de belangrijkste functie ervan is om vocht van de huid af te voeren. Wij raden basislagen van merino of synthetische basislagen aan voor het skiën. Synthetische basislagen zijn duurzamer en hebben uitzonderlijke vochtafvoerende eigenschappen, terwijl wol van nature geurbestendig en thermoregulerend is.

Kies het gewicht van de basislaag afhankelijk van de buitentemperatuur en hoe snel je het koud of warm hebt. Lichte en middelzware basislagen zijn meestal het beste voor skiën.

Slimme basislaagkenmerken voor skiën

  • Onderlagen op kuitlengte om overtollige stof in je skischoenen te vermijden.

  • Geïntegreerde bivakmuts om te voorkomen dat koude lucht je huid bij de nek bereikt.

  • Halve rits bij de nek voor betere ventilatie als je je warm en bezweet voelt.

Middenlaag

De middenlaag isoleert en helpt je warm te houden tijdens koude dagen. We raden een fleece en/of een lichtgewicht geïsoleerd vest onder je ski-jas aan. Ze hebben een hoge warmte-gewichtsverhouding, wat betekent dat ze warm zijn zonder al te veel volume toe te voegen. Als je een geïsoleerde ski-jas hebt, is een tussenlaag misschien niet nodig.

Slimme middenlaagkenmerken voor skiën

  • Dankzij de volledige ritssluiting kun je de hele dag door moeiteloos van laagjes wisselen.

  • De hoge hals zonder capuchon houdt de koude lucht buiten en past perfect onder je ski-jas.

Buitenlagen

Er zijn twee verschillende soorten buitenlagen voor skiën: shell-kleding en geïsoleerde kleding. Wat skikleding betreft, bieden geïsoleerde opties ingebouwde warmte en eenvoud, maar ze kunnen omvangrijker en minder ademend zijn. Aan de andere kant biedt shell-kleding veelzijdigheid, ademend vermogen en aanpasbaarheid, maar vereist het een effectief laagjesgebruik voor warmte. Je keuze hangt af van je voorkeur voor warmte en flexibiliteit op de piste.

Waar je naar moet zoeken in een ski- of snowboardjas

  • Skipaszakje: Hiermee heb je gemakkelijk toegang tot je skipas als je bij de lift staat. Je hoeft je handschoenen of wanten niet uit te doen!

  • Binnenmanchetten met duimgaten:Zachte binnenmanchetten met duimgaten zijn gemakkelijk te dragen in je handschoenen en wanten en voorkomen dat koude lucht of sneeuw in je jas komt.

  • Gaaszak voor handschoenen of wanten: Een grote gaaszak aan de binnenkant van je jas is een handige en ademende manier om je handschoenen of wanten op te bergen als je even een pauze neemt. Het gaas laat natte of vochtige handschoenen beter drogen en houdt geen sneeuw of vocht vast in de zak.

  • Powder skirt: Een powder skirt of sneeuwvanger fungeert als een barrière rond je middel en voorkomt dat er sneeuw in je jas of broek komt - een goede eigenschap als je een buiteling maakt of je in diepe sneeuw waagt.

  • Helmcompatibele capuchon: Je capuchon kunnen omhoog doen terwijl je je helm draagt is geweldig voor winderige en kille dagen op de piste om te voorkomen dat er koude lucht in je kleding komt.

  • Ventilatieritsen: Als je warm en zweterig wordt, kan het zijn dat het ademend vermogen van je kleding dat niet kan bijhouden. Met ventilatieritsen onder de armen kun je warme en vochtige lucht sneller afvoeren, wat de vochtregulatie verbetert en oververhitting voorkomt.

  • Wind- en waterbescherming: Je ski-jas moet op zijn minst winddicht en waterafstotend zijn. Maar als je vaak valt of te maken krijgt met natte omstandigheden, is kiezen voor een waterdichte ski-jas misschien beter.

Waar je naar moet zoeken in een ski- of snowboardbroek

  • Skibroek met bretels: Het hogere ontwerp zorgt voor een betere pasvorm en voorkomt dat er sneeuw in je broek komt. Maar deze broek is ook moeilijker uit te trekken tijdens toiletpauzes.

  • Sneeuwbeschermers: Sneeuwbeschermers zijn binnenmanchetten met elastiek die je strak om je skischoenen kunt doen. Ze voorkomen dat er sneeuw in je broek of laarzen komt.

  • Versterkingen bij de enkel en zoom: Stevige beschermers en versterkte zomen zorgen voor meer duurzaamheid en bescherming tegen scherpe randen.

  • Versterkte zitting:Versterking aan de billen geeft extra bescherming als je in de sneeuw of in de skilift gaat zitten.

  • Ventilatieritsen: Snelle afvoer van warme en vochtige lucht in je skibroek om de vochtregulatie te verbeteren en oververhitting te voorkomen.

  • Wind- en waterbescherming: Je moet op zijn minst een winddichte en waterafstotende skibroek hebben. Maar als je vaak in de sneeuw zit of valt, biedt een waterdichte broek je meer bescherming.

Accessoires voor skiën

Skisokken

Kies kniehoge sokken van vochtafvoerende synthetische vezels of wol voor comfortabele en droge voeten tijdens het skiën. Een goede pasvorm voorkomt dat de sokken afzakken en gaan klitten, terwijl strategisch geplaatste demping in het scheenbeen, de hiel en de tenen schokken helpt absorberen en pijn tijdens langdurige skisessies minimaliseert.

Nekwarmer of bivakmuts

Nekwarmers of bivakmutsen zijn veelzijdige accessoires die voorkomen dat koude lucht je jas binnendringt, zodat je warm en beschermd blijft tegen de elementen. Kies voor ademende, vochtafvoerende materialen zoals fleece, wol of een synthetische mix. Veel nekwarmers en bivakmutsen kunnen op verschillende manieren worden gedragen, zodat ze geschikt zijn voor verschillende weersomstandigheden.

Handschoenen of wanten

Skihandschoenen of -wanten moeten waterdicht zijn om je handen te beschermen tegen natte sneeuw en wind. Ze moeten ook geïsoleerd zijn om je extra warmte te bieden. Synthetische isolatie is een goede keuze omdat het snel droogt en vochtbestendiger is dan dons. Handschoenen bieden meestal een betere beweeglijkheid dan wanten, omdat elke vinger afzonderlijk geïsoleerd is. Wanten bieden daarentegen superieure warmte, vooral in extreem koude omstandigheden.

Slimme kenmerken van skihandschoenen of -wanten

  • Versterkte handpalmen en vingers maken de handschoenen of wanten duurzamer om de slijtage van het skiën te weerstaan.

  • Lange manchetten met klittenband of cinch-sluitingen voorkomen dat er sneeuw in de handschoenen of wanten komt en houden je polsen warm.

  • Polsriemen voorkomen dat je handschoenen of wanten zoekraken als je ze per ongeluk laat vallen.

Skibrillen

Je skibril moet helder zicht en bescherming bieden en tegelijkertijd comfortabel zijn. Zoek naar een bril met een zachte schuimvoering voor een comfortabele afdichting rond je gezicht en ventilatie om de lucht in de bril te laten circuleren. Een goede luchtstroom en een anticondenscoating voorkomen condensvorming aan de binnenkant van de lens, zodat je onder alle omstandigheden helder zicht hebt.

Wat is VLT?

VLT staat voor Visible Light Transmission en geeft het percentage licht aan dat door de lens gaat. Lenzen met een lagere VLT zijn donkerder en beter geschikt voor heldere omstandigheden, terwijl lenzen met een hogere VLT lichter zijn en beter geschikt zijn voor omstandigheden met weinig licht.

Hoe je te kleden voor verschillende temperaturen

Warm weer

0°C tot +10°C

Bij het skiën in warmer weer is het essentieel om je te kleden in lichte, dunne lagen die gericht zijn op vochtafvoer en ademend vermogen. Dergelijke laagjes helpen je koel en comfortabel te blijven, zelfs als je actief bent. Merinowollen of synthetische basislagen, fleece of dunne wollen tussenlagen en lichte shell-jassen en -broeken zijn allemaal ideale keuzes voor skiën bij warmer weer.

Koud weer

0 °C tot -10 °C

Als de temperatuur daalt, pas je het isolatieniveau aan om warm te blijven. Kies bij een geïsoleerde buitenlaag voor een lichtere basislaag om oververhitting tijdens te voorkomen als je actief bent. Met een vest als tussenlaag kun je isolatie aan je romp toevoegen zonder extra bulk toe te voegen die je armbewegingen kan beperken. 

Extreem koud weer

-10°C en lager

Bij vriesweer zijn laagjes cruciaal. In plaats van te vertrouwen op één dikke buitenlaag, kun je door meerdere lagen te dragen warmer en droger blijven. Bovendien biedt een shell-laag superieure bescherming tegen het weer en ademend vermogen in vergelijking met geïsoleerde kleding. Deze veelzijdigheid is vooral gunstig wanneer temperaturen en activiteitsniveaus schommelen.

De gids voor het lagensysteem

Lees verder arrow icon right white
×