icon-icon-checkmark-whiteGratis levering vanaf €120 en verlengd retourneren tot 31/01/25
icon-icon-checkmark-whiteZweeds design & kwaliteit
icon-icon-checkmark-whiteGemiddelde beoordeling van 4.6 en meer dan 690.000 reviews
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Waterdicht vs. waterafstotend: een gids voor regenkleding

31 oktober 2023

Of je nu te maken krijgt met zware regen, lichte buien of miezerige omstandigheden, het kiezen van de juiste bovenkleding is essentieel. Er zijn grote verschillen tussen waterdichte en waterafstotende materialen en als je de voor- en nadelen van elk kent, kun je de juiste jas en broek voor jouw behoeften kiezen. Blijf droog en voorbereid op alles wat de natuur op je pad brengt, terwijl we de wereld van outdoorkleding en de beschermende mogelijkheden ervan verkennen.

image

Shop regenkleding

Shop regenkleding
WaterafstotendWaterdicht
Lichte en korte regenbuien, matige sneeuw.Zware en langdurige regenbuien en natte sneeuw.
DWR-behandeling
Waterdicht membraan*Af en toe
Volledig getapete naden𐄂
Waterbestendige ritsen𐄂

*Hoewel sommige kledingstukken voorzien zijn van waterdichte membranen die windbescherming bieden en extra weerstand tegen waterdruk, zoals bij het zitten in de sneeuw, classificeren we ze niet als waterdicht vanwege het ontbreken van volledig getapete naden en waterbestendige ritsen.

Maar om een kledingstuk waterdicht te maken, moet je ook rekening houden met andere zwakke punten waar water doorheen kan sijpelen, zoals de naden en ritsen.

Wat betekent waterafstotend?

Een waterafstotende stof beschermt beter tegen water dan een waterbestendige stof, maar is nog steeds niet waterdicht. Het verwijst naar het vermogen van een materiaal om absorptie tegen te gaan of waterdruppels af te voeren bij contact. Waterafstotende stoffen zijn behandeld met DWR (duurzaam waterafstotend) om een oppervlak te creëren dat water afstoot, waardoor het opdwarrelt en wegrolt in plaats van wordt geabsorbeerd. Was is ook een populaire waterafstotende behandeling voor sommige materialen in outdoorkleding, zoals katoenen canvas.

Door een waterafstotende behandeling toe te voegen aan je kleding kun je deze beter beschermen tegen regen. Toch zal er uiteindelijk water binnendringen bij hevige regen of bij langdurige blootstelling aan water. Na verloop van tijd en bij intensief gebruik moet de waterafstotende behandeling opnieuw worden aangebracht om de doeltreffendheid te behouden.

Lees meer: wat is DWR (duurzaam waterafstotend)?

Wat betekent waterdicht?

Een waterdicht materiaal heeft een hoge mate van waterbescherming. De twee belangrijkste manieren om een materiaal waterdicht te maken zijn een membraan en een coating. De meeste outdoorkleding voor intensieve activiteiten is gemaakt met een membraan.

Een membraan is een technische barrière die waterdamp van binnenuit het kledingstuk laat ontsnappen, maar voorkomt dat waterdruppels binnendringen. Kleding met waterdichte membranen biedt een goed ademend vermogen en tegelijkertijd een uitstekende bescherming tegen water.

Volledig getapete naden

De waterdichtheid van het materiaal wordt verzwakt in de naden, waar de naald kleine gaatjes in het membraan maakt waar water doorheen kan lekken. Dit betekent dat alle naden in waterdichte kleding zwakke punten zijn die versterkt moeten worden met waterdichte tape om lekken te voorkomen.

Waterbestendige ritsen

Ritsen zijn een ander zwak punt waar water kan lekken door het stiksel en de tandjes van de rits. Zoek daarom altijd naar waterbestendige ritsen om lekkage te voorkomen.

Hoe worden waterdichte stoffen met membranen gemaakt?

Ademende, waterdichte materialen zijn gemaakt van een buitenstof, een waterdicht membraan gelamineerd aan de binnenkant en vaak een derde materiaal als binnenvoering voor comfort.

Er zijn verschillende soorten membranen, maar ze voorkomen allemaal dat water het kledingstuk binnendringt en laten waterdamp in het kledingstuk ontsnappen. Dit slimme ontwerp zorgt ervoor dat je comfortabel en droog blijft, zelfs in natte omstandigheden, zonder dat je je zweterig of oncomfortabel voelt in je kleding.

Het waterdichte membraan is kwetsbaar en scheuren zullen de waterbescherming in gevaar brengen. Voor extra duurzaamheid is het membraan aan de binnenkant gelamineerd met een duurzamere stof die als buitenlaag fungeert. De buitenste laag is vaak een dicht geweven materiaal dat behandeld is met DWR om te voorkomen dat water door de buitenste stof dringt en het ademend vermogen van het kledingstuk aantast.

De binnenkant van het membraan moet ook worden beschermd om beschadiging te voorkomen. Dit kan met een losse binnenvoering, een beschermende coating of een gelijmde binnenlaag. De verschillende constructies worden vaak 2, 2,5 of 3 lagen genoemd.

2 lagen (2L)

Bij dit ontwerp is het waterdichte membraan aan de binnenkant van de buitenstof gelijmd. De binnenvoering is apart, wat zorgt voor een comfortabel gevoel tegen de huid.

2,5 lagen (2,5L)

Fit type heeft een waterdicht membraan gelamineerd aan de binnenkant van de buitenstof. Maar in plaats van een losse binnenvoering is er een beschermende coating aan de binnenkant gespoten of gedrukt. Dit beschermt het membraan tegen schuren en zorgt voor een lichter, beter draagbaar kledingstuk.

3 lagen (3L)

Hier zijn de buitenstof, het waterdichte membraan en de binnenvoering stevig aan elkaar gehecht als één stof. Dit ontwerp biedt superieure duurzaamheid en bescherming.

Hoe meet je waterdichtheid?

Een norm genaamd de Hydrostatische Kop (HH) meet de waterdichtheid van een materiaal. De waterdichtheid geeft aan hoeveel waterdruk het membraan kan weerstaan voordat er water binnendringt en wordt uitgedrukt in millimeter (mm).

Vroeger werd dit type test gedaan door water in een kolom te gieten en te meten hoeveel druk de stof kon weerstaan voordat hij ging lekken. Daarom is het gebruikelijk om naar de waterkolom te verwijzen als een andere naam voor de classificatie. Tegenwoordig zijn de tests geautomatiseerd en kunnen de gemeten waarden aanzienlijk verschillen afhankelijk van hoe snel je de druk verhoogt. We gebruiken de Japanse norm JIS L 1092 om de waterdichtheid van onze materialen te testen.

Hoe hoger de waterkolom, hoe waterdichter het materiaal. De constructie van het kledingstuk, de weersomstandigheden en het gebruik hebben ook invloed op de waterdichtheid.

Classificatie waterdichtheid < 10.000 mm

Bestand tegen lichte regen, matige sneeuw en lichte druk.

Classificatie waterdichtheid 10.000 - 15.000 mm

Bestand tegen matige regen, gemiddelde sneeuw en lichte druk.

Classificatie waterdichtheid 15.000 - 20.000 mm

Bestand tegen langdurige en zware regen, natte sneeuw en enige druk.

Classificatie waterdichtheid 20.000 mm +

Bestand tegen aanhoudende en zware regen, natte sneeuw en hoge druk.

Het belang van ademend vermogen

Het is vaak wanneer het ademend vermogen in het gedrang komt dat je het gevoel hebt dat je waterdichte kleding doorweekt is. Zonder ademend vermogen kan warme en vochtige lucht in je kleding niet ontsnappen, waardoor je vochtig en klam aanvoelt.

Het ademend vermogen kan worden aangetast als de buitenste stof van je kleding verzadigd is met water, omdat het voorkomt dat waterdamp door het weefsel kan ontsnappen. De DWR-behandeling op de buitenste stof zorgt ervoor dat het water op parelt en afrolt, waardoor het materiaal langer verzadigd is.

Hoe actiever je bent, hoe meer vochtige lucht je moet ventileren en hoe minder het membraan kan ademen. Daarom moet je op zoek gaan naar ventilatieritsen in je waterdichte kleding. Ze zorgen ervoor dat je warme en vochtige lucht tijdens intensieve activiteiten snel kunt afvoeren.

Ademend vermogen wordt gemeten in een laboratorium en geeft aan in hoeverre een materiaal lichaamsvocht kan afvoeren. Het wordt gemeten in g/m²/24u, d.w.z. de hoeveelheid water, gemeten in grammen, die een vierkante meter stof in een dag kan afgeven. Hoe hoger het ademend vermogen, hoe beter het materiaal ademt.

Ademend vermogenActiviteitsniveaus
5.000 - 10.000 g/m²Activiteiten met een lage intensiteit zoals wandelen en licht skiën.
10.000 - 15.000 g/m²Activiteiten van gemiddelde intensiteit zoals wandelen of skiën.
15.000 - 20.000 g/m² +Activiteiten met een hoge intensiteit zoals hardlopen of bergopwaarts gaan.

Wat moet je kiezen?

Welk niveau van waterbescherming en ademend vermogen je moet kiezen, hangt af van het weer, het klimaat, de activiteit en het intensiteitsniveau. Het kiezen van de juiste balans tussen deze factoren kan je helpen je lichaamstemperatuur te reguleren en je droog en comfortabel te houden.

image

Shop jassen

Shop jassen
image

Shop Broeken

Shop Broeken

Veelgestelde vragen

×